BVC-besök, 5 månader

Nu väger Knut 7830 g och är 66 cm lång. Jag trodde faktiskt att han hade passerat 8 kg, för det känns så på blöjorna, men inte riktigt än. Han växer på bra. Det var även dags för andra vaccinationssprutan och det gick riktigt bra. Han skrek till lite precis när de stack, sen vände jag honom mot mig och då tog det inte många sekunder förrän han blev tyst igen. Sen tog vi en sväng ner till stan för att göra några ärenden och han var så go min lilla gosse. Han sov till och med i vagnen, det är något nytt han har börjat med.

Tre av fyra nätter nu de senaste dagarna har han förresten sovit ända till morgonen. Det är ett bra tecken, fortsätt så! Hoppas att de där dumheterna med att vakna och äta på natten håller på att försvinna. Det dumma är väl att jag nu förutsätter att han kommer fortsätta sova hela nätter, bara för att han har gjort det två nätter i rad, och kommer bli "besviken" på att behöva vakna och gå upp sådär vid 3-tiden inatt igen. Det återstår att se.

2-årskalas!

Igår hade vi kalas för våra små skruttar. Vi var väl 25 pers eller något åt det hållet, blev lite bortfall i sista stund men det är så det kan gå. Riktigt nöjd med dagen, men det märks som sagt att man inte riktigt kan koncentrera sig på kalasandet längre, utan att det är barn som kräver sitt hela tiden. Och är det inte barn så är det saker som ska göras, men det är ju så det är. Om några år kommer man kunna slappna av mer vid kalas, eller? Men jag är faktiskt jätteimponerad av mina barn. De brukar ju kunna springa runt och härja rätt bra, men de var riktigt sansade igår. Alla dukar låg kvar där de skulle tills jag själv drog av dem efter dagens slut. Barnen hade sitt fokus på andra saker. Tror även de tyckte att det var roligt med andra barn, speciellt Morten var väldigt fokuserad när hans kusiner höll på.

Det kändes så hemskt att inte kunna ge barnen tårta eftersom de inte ska äta ägg. Morten tittade väldigt på dessa tårtor och pekade närmre och närmre, antagligen med förhoppning att "råka" få något på fingret tillslut, men jag tror allt att glassen de fick istället gick ner den också. Tror ärligt talat inte att barn är så förtjusta i tårta egentligen, men klart att det är spännande. De var med när jag bakade dem i fredags också. När tårtan stod i ugnen stod Morten utanför och pekade in och sa "Tåta" med ett jätteflin. Underbara barn.

Köket som de fick monterade jag upp när de hade lagt sig igår kväll, så de blev jätteroliga när de fick se detta i morse. De riktigt rusade fram och började öppna luckorna och trycka på spisen. För första gången på länge lekte de "tillsammans" - med andra ord stod de bredvid varandra och lekte utan att bry sig om att den andre också var där. Det var inte jättelätt att sedan få dem att äta frukost kan jag säga, haha! Vi byggde även ihop tågbanan i förmiddags, men jag tror inte att de riktigt förstod det där med att låta tåget köra runt. Morten tog tågen hela tiden och sprang iväg och Vidar brydde sig inte så mycket just nu, men vi "vuxna" tyckte att den var rolig i alla fall.


 


Morten och Vidar 2 år!

Idag är det Morten och Vidars stora dag! Tiden går så fort, och det händer så mycket med dem. Det är helt otroligt vad mycket som sker under de första åren. För ett par veckor sedan skrev jag en lista över ord som de kunde, och den listan har redan fyllts på med ett antal ord till som används varje dag. När jag tittar på Knut känns det redan konstigt att Morten och Vidar också har varit så små - och ännu konstigare känns det väl att Knut också ska bli så stor. Herregud, vad jag älskar er mina stora små barn!


Grattis mina underbara pojkar!


Bakom lås och bom


Playdate

I torsdags fick vi besök av de flesta i familjen Mellqvist. Mina killar har sovit middag jättebra hela veckan, förutom just den dagen då de bara sov i 45 minuter. Detta gjorde att de var helt överspeedade och hispiga, men de var väl rätt trevliga ändå. I vanliga fall brukar de vara lite lugna och inkännande när det dyker upp folk här, men inte den dagen inte. Det var full rulle från start. Rut och Vera undrade väl vad de hade hamnat i för dårhus. Det lustiga var att även om vi satt inne på barnens rum med fem barn, så kändes det ändå som att det fattades någon. Precis som att jag hörde barnskrik från något annat rum. Kanske stämmer bra med dårhus ändå.


Viktväktarna - 3 veckor

Vikt: +0,8 kg
Alla mått oförändrade

Det funkar alltså att äta 1 liter Ben&Jerry-glass under en vecka och ändå gå ner i vikt, men inte två, haha! Då vet vi var gränsen går. Det var ingen överraskning att vågen visade plus den här veckan, och jag gråter inte över det faktiskt. Hade ett par riktiga skitdagar nu i slutet på förra veckan så jag var värd att få fetta till mig! Tänkte på det när jag var på Vv-möte igår att enligt deras papper så har jag ju bara gått ner något kilo, men sedan jag började med mitt viktminskningsprojekt har jag ju faktiskt gått ner runt 10 kg. Skulle tro att jag någonstans börjar känna mig lite nöjd och därför inte engagerar mig lika mycket, men visst skadar det inte om jag skulle minska 5-10 kg till.

En sån härlig morgon!

Och det är jag otroligt glad för. Inatt vaknade jag vid halv tre och kunde verkligen inte somna om. Strax innan fem ville Knut äta och sen tog det en stund till innan jag somnade om. Men sedan fick jag sova ända till kl nio! Även barnen var trötta idag verkar det som. När jag var vaken inatt hörde jag att någon inne i killarnas rum låg och pratade för sig själv och spelade musik ur en sån där nalle som man kan dra i svansen så att den spelar. Så det är sånt de gör på nätterna! Och vad jag drömde nu på morgonen. Helt galna drömmar om krig och grejer. Kände mig helt väck i huvudet när jag vaknade.

Stämmer detta på er?

Ni som har barn; stämmer den kinesiska kalendern på er?
För mig gör den det, båda gångerna, vilket jag tycker är lite lustigt faktiskt.


Ni kollar alltså efter hur gamla ni var när ni blev gravida
och vilken månad ni blev gravida för att räkna ut vilket kön det "ska bli".


Önskelista till 2-årskalaset!

Morten och Vidar fyller snart år och en önskelista har efterfrågats.

Presentkort på exempelvis Lindex, Åhléns eller KappAhl funkar alltid.
Bilar eller bilrelaterat behöver ni helst INTE köpa, då de redan har massor.


 


Är du tacksam?

Varje kväll när jag går och lägger mig brukar jag tänka på hur glad jag är över hur bra jag har det; att vi har en dörr att låsa om oss på kvällarna (har börjat tänka tanken allt mer sen jag läste en artikel om en kvinna i Afrika som bodde med sin dotter under en buske), att vi överhuvudtaget har ett hem som vi har råd att bo i, att jag har tre underbara barn, att jag har en go karl som vill sova bredvid mig på nätterna och som även vill vakna bredvid mig, att åtminstone en av oss har jobb här i familjen, att vi får äta mat varje dag, att vi är friska osv. Listan kan egentligen göras ganska lång. Tänk er själva att leva i ständig skräck; inte veta när man kommer få mat nästa gång, inte kunna gå utanför dörren utan att riskera att bli nedskjuten eller att ha en sjukdom som innebär att man bara har en kort tid kvar att leva. Jag tänker på hur bra jag har det och är så otroligt tacksam!

En väldigt lyckad dag!

Idag har jag och morsan sålt grejer på barnmarknaden här i stan, och jag är jättenöjd! Fick sålt för mycket mer än jag någonsin hade vågat hoppas på, men trots detta syntes det nästan inte att jag hade sålt något om man tittade på borden. Dagen gick väldigt fort så vi måste ha haft roligt också. Det var väl en och annan kund som fick irritationen att komma smygande, men så är det ju. De allra flesta är trevliga som tur är. Sen blev det ju inte bara sålt saker, utan jag var ju tvungen att handla lite med. Och nu ser vi fram emot nästa barnmarknad som är i Vänersborg den 19 november. Dit tycker jag att ni ska komma!Många rumpor idag

Nu har vi två små killar med feber här, och en med något högre temp än vanligt. Så kan det gå, skyller på den friska luften i helgen. Vidar stod och tittade på när jag tog tempen på Morten förut, han pekade och sa "Bompa.. blää!" När vi sedan satt i soffan och tittade på Bolibompa hade han fått tag i en sån där lång pinne som man slipar knivar på, ni vet. Trixi hoppade upp i mitt knä och trampade runt och Vidar tittade länge på henne innan han sakta och målmedvetet förde knivsliparsaken mot rumpan på henne, haha! Jag fick allt avstyrt det i tid, men man såg ju vad han tänkte.

Lite impulsshopping

Innan Vv-mötet idag "råkade" jag gå in på Lindex, och kom ut 400 kr fattigare. Men de två monster-tröjorna och tightsen var på rea, så de kändes som ett fynd. Resterande kläder är till Knut. Har sagt åt mig själv att aldrig köpa likadana kläder i två storlekar, eftersom jag inte har använt den större storleken sen. Idag har jag dock gått emot mig själv och köpt ett par byxor igen som Knut precis har vuxit ur. De där randiga var jättefavoriter och jag har gått och funderat på om jag skulle ta och köpa en uppsättning till innan de slutar säljas. Har sett att de säljs över Internet lite här och var och trott att de har varit slut i affären och ångrat mig att jag inte har köpt medan de fanns. Nu såg jag dem i affären och kunde inte låta bli! Då får vi se om trenden håller i sig, eller om dessa kommer vara favoriter även när han kommer upp i stl 80.Sluta spamma!

Allvarligt, har jag varit på förstasidan eller något. Har fått ovanligt många skitkommentarer; "Hej gå in på min blogg.. bla bla" NEJ, det tänker jag inte göra! Sluta spamma mig!

Viktväktarna - 2 veckor

Vikt: -0,9 kg
Midja: -1 cm
Mage: -1 cm
Höft: oförändrat

Ännu en vecka har passerat och det har gått fort. Känns som att det var alldeles nyligen jag var på Vv-möte. Bör väl vara rätt nöjd med veckans resultat också, med tanke på vad jag har stoppat i mig. Behöver nog skärpa till mig lite. Jag har inte fuskat jättemycket, men visst har det slunkit ner grejer som veckobudgeten absolut inte räckte till för. Men tydligen går det ju bra ändå. Det är DET som är det farliga!

Hunneberg

Vi bestämde oss för att göra en utflykt till Hunneberg tillsammans med familjen Mellqvist. När vi kom dit visade det sig vara fler än vi som hade tänkt den tanken - vi trodde nästan att Kungen var på besök, men det visade sig vara en vanlig tipspromenad. För oss blev det ingen tipspromenad utan vi åkte dit för att släppa barnen fria en stund, och så blev det fika.Lördagen i bilder

Det har varit en sån där härlig familjedag idag; lek på lekplatsen, bak och bad.


 

Här morsan, en bild till dig!
(för det är väl en domherre..)


Det blir ju bara värre!

Den här natten har inte varit jätterolig, det ska erkännas. Men konstigt nog kände jag ingen direkt irritation när jag var uppe en trehundra gånger i natt. Okej, riktigt så många var det kanske inte, men efter tionde gången slutade jag räkna. Mellan kl 2-3.30 var jag uppe i stort sett hela tiden. Knut var väldigt orolig och ville inte sova, utan att vara arg. Först ville jag inte ge honom mat, eftersom jag försöker vänja honom av vid att äta på natten (såna dumheter han har börjat med!), men när han inte blev lugn efter ett par vändningar (han vänder sig alltså från mage till rygg och på rygg kan han tydligen inte sova, så då får man vända tillbaka honom igen) så testade jag ändå att ge honom mat. Nej, hungrig var han inte! Och sen somnade han så jättegott på mig, men när jag la honom i sängen igen så började han böka runt så att han vände sig och så fick jag börja om igen. Och han var som sagt inte arg, och han var förmodligen trött eftersom han somnade på mig, och hungrig var han inte. Konstiga barn. Sen lyckades han vända sig så att han hamnde på sidan, och då gick det tydligen bra att sova. Kanske ska testa det ikväll. Men till natten är det Robins jobb att få Knut att sova. Gud vad jag längtar efter att få sova!


Det är dags att städa bakom kylen när..

..barnen pekar in bakom och tror att det sitter en katt där!

Viktväktarna - 1 vecka

Vikt: -1,3 kg
Måtten blev inte gjorda idag, så inget att redovisa där.

Jag får ha vägdag på tisdag morgon istället. Hade tänkt att tillåta mig en liten ätarkväll på tisdagar, och då vill jag inte behöva ha vägdag morgonen därpå, hehe. Jag var iväg ikväll för vägning och nytt möte, men gillar inte att man väger sig på kvällen. Känns helt missvisande. Enligt deras våg hade jag bara gått ner ett halvkilo, men alla vet ju att det är morgonvikten man ska gå efter. Om mitt upplägg med ätardag funkar så tänker jag nog hålla fast vid det, annars får jag tänka om. Veckan har ju helt klart gett resultat trots att jag har fuskat.

Skitsöndag!

Usch, det har varit en sån där riktigt dålig dag idag
- och inte verkar det vara slut än.

Klädbytardag i Ale!

Igår åkte jag och Robin ner till Ale för att fynda barngrejer, igen. Jag är ju oftast på jakt efter lite färgglada kläder och den här gången lyckades det rätt bra måste jag säga. Tog en liten runda förbi leksakerna, men jag blev bokstavligt talat tacklad av barnen som var där, så jag gav upp rätt snart. Robin gick dit direkt och fick tag i ett par bilar, men han hade även siktat in sig på en motorsåg som en unge tog mitt framför ögonen på honom. Det är så det är, man måste vara snabb. Vi stod på varsin sida om ett bord när jag såg en tröja bakom Robin som jag bad honom ta. Vid det bordet stod en tjej och tittade på grejer så han ville väl inte knö sig fram, men jag ropade åt honom "Vassa armbågar nu Robin!" och tjejen som stod bredvid mig skrattade lite. Det är ju så man måste göra! Han hade tydligen blivit kallad för "farbror" när han stod och väntade på mig, det tyckte jag var kul. Nu måste jag vänta ända till våren innan det är dags för det här igen. Alldeles för länge!


Till Morten och Vidar:

 

Till Knut:

De färgglada byxorna i mitten är jag sjukt glad att jag fick syn på!
Jag har varit ute efter par såna ett tag, har letat på Tradera osv, men nu så!Fick en kommentar

"Jotack, jag tror jag mötte er minst fem ggr inne på Gekås den lördagen, stod bakom i matkön etc, undrar om det var någon annan jag mötte så många ggr därinne. Har läst i er okt-nov-tråd (trots att mina twins är födda i jan) och är med i samma FB-köp och sälj för tvillingar."

Haha, det tyckte jag var lite lusigt. Du kunde väl ha gett dig tillkänna :-)

Knut 4 månader

Nu var det visserligen någon vecka sedan han passerade 4 månader, men jag är ju lite seg. Vad kan han nu? I helgen var vi hemma hos hans farmor och då rullade han runt från rygg till mage för första gången. Han börjar bli rätt stabil i nacken, även om man inte vågar lita på att han håller uppe huvudet själv några längre stunder. Och allting ska in i munnen, och fort går det!

Jag är fortfarande ensam med Knut. Det känns väldigt konstigt att inte ha några direkta rutiner, utan han äter när han är hungrig och sover när han är trött. Däremellan ligger han på golvet och grejar eller sitter med mamma vid datorn. I vanliga fall har jag en väldig koll på vad klockan är, men inte nu. Helt plötsligt är det eftermiddag igen och Robin har kommit hem. Men han fortsätter att vakna på nätterna. Under de två veckor som han har hållit på med detta så har han sovit hela nätter tre gånger. Det finns ett hopp med andra ord. I morse fick jag jagat upp Robin så att han matade barn innan jobbet, så slapp jag i natt åtminstone.Viktväktarna - here we come!

Igår var jag och skrev in mig hos Viktväktarna. Det blev så tillslut och det kan ju bli intressant det här. Har väl egentligen bara bra erfarenheter av VV, och har sett flera personer lyckas så varför inte. Man får ju äta vanlig mat och det är det jag är ute efter just nu. Cambridge är väldigt effektivt, det säger jag inget annat om, men för tillfället funkar det inte. 10 kg minus blev det tillslut (men efter att ha svullat glass ett par kvällar på raken så blev det visst ett kilo plus igen.. eller var det kanske två?) Nu så, nu blir det annat. Här ska det räknas points!

Jag är nästan barnfri!

Herregud vad lugnt det är här hemma! De stora busarna är hemma hos min moder och håller henne sysselsatt, medan jag har Knut här. Igår var vi på Ikea och efter det lämnade jag kvar Morten och Vidar för att få några dagar ensam med Knut. Han kan behöva lite mer uppmärksamhet för tillfället känner jag, och då är det bra att jag har en mamma som vill vara barnvakt. Men vad tomt det är! Jag var uppe och matade Knut vid halv sju i morse och sen kändes det väldigt konstigt att kunna gå och lägga sig i lugn och ro igen, utan att vänta på att några fler skulle vakna och kräva sitt.

Och kan ni tänka er, Knut sov hela natten i natt. Sen en dryg vecka tillbaka har han velat äta på natten, men inte i natt. Men jag kunde inte sova för det tyvärr. Vaknade av allt möjligt, som att det blåste ute. Hallå eller?! Visserligen blåste det ganska mycket, men ändå. Vi gör ett nytt försök till natten igen. Igår kände jag mig helt färdig. Hade blivit väckt vid 1-tiden och vid 05.30 för att Knut ville äta. Eftersom det inte är något som jag är van vid så kände jag mig helt knäckt. Stackars folk som inte får sova på flera år efter att de fått barn säger jag bara. I vårt fall tänker jag hävda att det är en fas tills motsatsen är bevisad. 

Dagen kommer ägnas åt tvätt. Så roligt ska vi ha!

Det där med att vara spontan ligger liksom inte för mig

Det kräver viss planering att ta sig iväg med tre barn själv, speciellt om man har en (tidig) tid att passa. För att det ska flyta på så snabbt, stressfritt och okomplicerat som möjligt har jag ett upplägg som har funkat hittills.

Dagen innan:
- Packa allt som ska med, så att man inte behöver flänga runt med det tidigt på morgonen.
- Helst gå ut med så mycket som möjligt till bilen, och se till att stora vagnen är på plats om den ska med eftersom jag inte kan lyfta in den själv.
- Skötväskorna ska vara så färdiga det går.

Innan Morten och Vidar vaknar:
- Jag ska vara duschad, sminkad och tillfixad.
- Knut ska vara matad, ombytt och ligga redo att bäras ut.
- Katterna ska vara ute från sovrummet, helst vardagsrummet också eftersom vi måste stänga där för att inte Bettan ska kissa i soffan. Är man riktigt duktig låser man den dörren så att inte barnen öppnar och katterna springer in så att man måste jaga dem igen.
- Fixa frukost och plocka undan så att bara det som ska ätas står framme.
- Kläder för dagen ska gärna vara framplockade och ligga i köket, även mina kläder eftersom jag helst inte vill ha på mig dagens kläder när jag ska byta blöjor och sitta vid barn som kastar mat runt sig.
- Min väska ska vara färdigpackad, och denna punkt glömmer jag ofta! Orka springa runt och leta mobil det sista man gör.

Dags för Morten och Vidar:
- Barnen äter frukost efter att ha blivit bytta på. Under tiden fixar jag i ordning det sista som ska ner i skötväskorna. Försöker hålla efter så mycket som möjligt under tiden de äter så att det inte blir så mycket att göra efteråt. (Det låter som att de är värsta vildarna när de äter.. och det är de också.)
- Klä på både dem och mig dagens kläder och ytterkläder.
- Se till att katterna är i köket och stänga dörren till barnens rum.
- Koppla på mig Knut i selen.
- Få med det som ska med, sedan släppa ut barnen och därefter öppna dörren till toaletten så att katterna kan gå in dit. Det är otroligt skönt att barnen klarar av att gå i trappan själva nu! Självklart kan jag inte bara lämna dem, utan jag går så att jag kan ta emot dem om det skulle hända något, men de tar det oftast lugnt och fint.
- Alternativt tar jag först Morten och Vidar, låter Knut ligga kvar själv medan jag går ut med dem till bilen, kör fram bilen och hämtar sedan Knut. Men Knut tycker inte att det är så jättekul att ligga själv, utan man möts av en halvt hysterisk Knut när man gör så. Att gå ut med Knut först går också, men då får jag låsa alla dörrar i hallen för att barnen inte ska börja härja, men eftersom de trots detta har möjlighet att gå in i köket och leta upp farliga saker, så brukar jag undvika att göra så. Och så har de en tendens att dra loss dörrlisterna i hallen när man inte håller koll på dem. Och så har man en hysterisk Knut i bilen istället. Och sen är det bara att hoppas på att ingen skiter så att man får börja om igen.

RSS 2.0