Är inte flickor mer än rosa klänningar?

Jag har fyra barn, fyra pojkar. Och då är det tydligen synd om mig. Skrämmande ofta hör man om pojkmammor som får negativa kommentarer om att de bara har pojkar. Inte lika ofta hör jag om flickmammor som får höra samma sak. Jag ser inte riktigt det hemska i att bara ha pojkar. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra "Men visst hade det väl varit roligt med en tjej?" Jag har ingen, så jag vet inte, men jag har sagt det förut och säger det igen; jag förstår inte vad en flicka skulle ge mig som mina pojkar inte kan. Ett sånt uttalande förutsätter ju att man har olika förväntningar på pojkar och flickor, och behandlar dem därefter. Och är inte ett sådant uttalande ganska stötande egentligen? Syftar personen på att jag skulle ha en flicka utöver de barn jag har, eller istället för de barn jag har? Jag tror att det räcker med barn för vår del nu, så vilket av mina barn vill de att jag ska byta ut? "Men visst hade det varit roligt att kunna köpa rosa kläder och fiiiina klänningar?" Sagt med ett frågande leende. Jag köper rosa till mina barn. Rosa är en färg, en glad och upplivande färg. Sen att jag tycker att det är sjukt roligt att provocera (ja, folk blir på riktigt provocerade om man klär sina pojkar i rosa), är ju en annan sak. Just det argumentet att vilja ha flickor för att kunna klä dem i rosa och klänningar är oroväckande frekvent. Så jag frågar mig, är inte flickor mer än så? 
 
 
(Och jag måste erkänna att jag drog en suck av lättnad när jag på förlossningen såg att Agaton var en pojk. Tanken på att folk skulle tro att vi skaffade barn tills vi fick en flicka får mig att kräkas lite i munnen.)
 
 
Mina provocerande smågossar:
 

 

Kommentarer
Postat av: ♥ Tirja ♥

Jag fick ju en av varje jag...
Och folk verkar tro att bara för att man fått en tjej så vill man BARA ha KLÄNNINGAR, så jag har fått varit övertydlig med att jag INTE vill ha klänningar, visst kallar jag mina barn för prins och prinsessa, det betyder ju inte att jag klär dom där efter. Jag tycker bara att det låter mysigt, kallar dom en hel rad med annat också.
Jag gillar också färgglada kläder till mina barn, dom ska ju vara glada och roliga att leka i!

Svar: Har din önskan om andra kläder än klänningar gått fram då? ;-)
Linda Ruina

2013-01-29 @ 14:42:18
URL: http://tirja.blogg.se/
Postat av: Jeanette

Det är härligt med färg! Jag älskar färg och skiter fullständigt i om Ilion har rosa kläder, han ahr till och med haft klänning. och DET sticker i ögonen på folk. Mina kollegor tror att han kommer att bli mobbad och att jag inte är stolt över min grabb när jag väljer att uppfostra honom könsneutralt! Precis som om det är fel på honom om han blir mobbad... Nä, fram för mer färg på alla barn! Håller med dig! Jag önskar inte att min son var en dotter, även om folk påstår det. Jag vill bara inte att alla ska bemöta honom som en typisk kille, jag vill att han ska få alla chanser här i världen...

Svar: Robin är också lite stissig när det gäller hur andra ska bemöta våra barn om vi har på dem rosa och "tjejkläder". Att de kommer bli mobbade. Jag ser mer att problemet ligger hos det mobbande barnet (eller dennes föräldrar), men det gör det ju inte roligare för det mobbade barnet, tyvärr. Just där är jag lite kluven. Jag VILL ju att mina barn ska känna att de kan ha på sig precis vad som helst, men samtidigt vet jag inte hur jag ska bemöta det om de får skit för det. Men det gäller ju inte bara deras klädval, barn blir mobbade för allting.
Linda Ruina

2013-01-29 @ 15:12:50
Postat av: Linda

Jag håller ju verkligen med i hela den här diskussionen att flickor kan ha blått och leka med bilar och pojkar kan ha rosa och leka med barbies. När jag får barn så kommer jag inte behandla dom ett dugg olika beroende på kön, men jag tycker det går för långt när folk inte får önska längre eller får skit för att dom inreder sin dotters rum i rosa och fyller upp hennes byrå med glittriga klänningar. Vi är olika, så är det bara. Det innebär inte att vi beter oss annorlunda eller ska behandlas annorlunda, men det finns skillnader mellan kvinna och man. Av den anledningen så har i alla fall jag andra förväntningar på en flicka och en pojk, jag tror att det finns skillnader i att uppfostra respektive. Min mamma har ju uppfostrat båda och hos oss var det mer lillebrodern som ville sminka sig och leka med barbies medans jag och min syster slogs ute på garageuppfarten. Så det är ju absolut inte så att jag förväntar mig att min dotter kommer leka med barbies och sonen med bilar, jag vill bara ha barn av de två olika kön som finns och jag tycker inte att det är något fel i att önska det. Får jag inte det så kommer jag givetvis inte bli ledsen heller, men för nu innan jag har barn, så tänker jag önska det.

Jag har ju sagt det till dig också, att det vore kul med en lillasyster till så många storebröder. Det innebär inte att jag kommer bli ledsen om du får en till kille, jag tycker bara att det skulle vara kul med en tjej. Dessutom tycker jag att det är riktigt tråkigt att du drog den där sucken av lättnad med risken för vad andra skulle tycka och tro. Man ska inte bry sig om vad andra tror överhuvudtaget och jag skulle tycka det är helt okej om du tänkte att du tänker föda tills den dagen du får en tjej. Kul med båda!

Svar: Haha, ja då lär vi nog hamna i Familjen annorlunda tillslut, för vi gör då bara killar. "Och här har vi familjen Ruina-Olsson.. med TIO pojkar!" *folket drar efter andan*
Man får önska sig vilka barn man vill, bara man är mottaglig för att det även kan bli av det andra könet. Innan jag fick barn fanns det ju inte i min värld att jag skulle ha några pojkar. Det är då tur att man mognar med åren och inser att det inte spelar någon roll :-)

Hur tänker du att du har olika förväntningar på dina kommande barn, beroende på vilket kön de har?
Linda Ruina

2013-01-30 @ 03:04:31
Postat av: Lina

Och alla de kvinnor som säger att de inte vill ha en son för de kan inte relatera till killar, de har inget gemensamt med killar, osv.. Tycker synd om dessa kvinnor, hur ser deras relation till barnets pappa ut då kan man undra.

Svar: Ja just det, det argumentet hade jag glömt bort. De måste ha otroligt svårt att lära sig något nytt.
Linda Ruina

2013-01-30 @ 15:42:22
Postat av: Anonym

Härligt inlägg! Jag har också två barn som använder alla färger på kläder och gärna klänning (du kan ju själv gissa vilket kön de har!) och blir således inte provocerad av dina små.

Svar: Det är bra att alla inte blir lika upprörda som vissa andra jag träffar på :-)
Linda Ruina

2013-01-30 @ 21:09:03
Postat av: Annika

Kul att se samma disskusioner ännu. Min förstfödde fick som första present en docka, när han fyllde 3 eller 4 ville han bara ha en docka med långt hår som skulle heta Pia och det fick han, ändå har det gått bra för den grabben... Mina 3 barn (pojkar) födda -88 -89 -93 är alla vuxna idag och ingen tog skada av färgglada eller tjejiga saker... Fortsätt och gör precis som ni tycker känns bäst som kommer allt bli toppen!

Svar: Ja, det sorgliga är ju att den här diskussionen aldrig verkar ta slut. Hade hoppats på att vi kommit längre vid det här laget :-/
Linda Ruina

2013-01-31 @ 00:14:18
Postat av: Linda

Ja, precis som jag var inne på - jag tror att det är annorlunda att uppfostra en pojk vs en flicka. Det är mina "förväntningar". Men så fort man säger så så tror ju folk att jag menar att jag tror tjejen ska leka prinsessa och pojken brandman, men det är ju inte alls så jag tänker. Barn är barn oberoende av kön och jag kommer inte bli ledsen om jag bara får pojkar eller bara flickor heller, men jag tror det kan vara kul och spännande att ha både och.

Min mor har ju uppfostrat båda och vi har haft denna diskussionen många gånger. Hon behandlade oss väldigt neutralt, men påstår ändå att det var stor skillnad på att uppfostra min bror jämfört med min syster och mig.

Svar: För min del hade det kanske varit intressant att få en dotter, mest för att se att jag verkligen är så jämställd i mitt tänk som jag vill tro. Det är lätt att sitta här och säga att jag minsann skulle göra på samma sätt, när jag bara har barn av en sort ;-)
Linda Ruina

2013-01-31 @ 08:05:00
Postat av: ♥ Tirja ♥

Ja lite iaf, men det har varit MÅNGA sura miner.
Och svårt för många att förstå varför jag inte vill klä henne som en liten prinsessa.
Men det va nog lite lika när sonen va bebis då va det mycket tuffa kläder som jeans och så på han, och bara mörka färger, om jag inte handlade själv. Men till han fick vi så otroligt mycket kläder från alla håll så det vart sällan att man köpte något själv!

2013-01-31 @ 11:42:16
URL: http://tirja.blogg.se/
Postat av: Lina

När vi väntade Ozzy fick vi höra "hoppas det är en pojk nu" då vi troligtvis inte kan då fler barn :0 för oss spelade det ingen roll what so ever och vi kommer inte uppfostra barnen på olika sätt...barn som barn :) guuuud vilken söt body...Ozzy har också mycket rosa :)

Svar: Är inte det ganska hårt att höra när man har fått kämpa för att få barn? I ett sånt läge är väl verkligen vilket barn som helst välkommet, eller? :-/
Linda Ruina

2013-01-31 @ 20:18:09
URL: http://rocktroll.blogg.se
Postat av: Jenny

Mina flickor är även mina barn ;-) haha nej men helt ärligt, jag är också rätt trött på kön diskussionen. Jag har två flickor och får ofta höra att vi borde ha en till för visst vill vi gärna ha en liten baby pojke? Jag brukar svara att om vi vill ha en till så beror det på att vi vill ha ett barn till och inte ett kön till (och en familjemedlem till och inte en bebis till). Barn är personligheter och inte kön. Dessutom ska man absolut som barn kunna leka med precis vad man vill, utan att begränsas av könsuppdelningen, oavsett om man är pojke eller flicka.

Ha en fin dag!
Jenny

Svar: Eller kommentaren till de som har ett barn av varje sort: "Men vad bra, då är ni ju klara nu".. eeh?
Linda Ruina

2013-02-01 @ 09:01:56
URL: http://jennysvitarum.blogspot.se/
Postat av: J

Lustigt.. Jag har fyra tjejer på rad ist... Ochfår alltid höra ååå stackars er! Bara tjejer....
Nu har jag äldre barn som visserligen består av både och men dock övervägande tjejer..
När så då vår sistfödda visade sig vara en bror.. Så tyckte omgivningen att jag skulle minsann vara överlycklig!!! Njaaa om jag hade fått välja så skulle jag nog föredragit en tjej till..

2013-02-06 @ 09:00:29
Postat av: J

Råkade få iväg för tidigt...
Och som mamma får du absolut inte önska ett kön.. Ajabaja.. Men det är självklart att pappor får önska sig en son..(oftast är det ju en son,en man ska ha) Men jag som mamma får inte önska mig en dotter..
Så less på alla tabu hit o dit och alla sk oskrivna regler blääääää
Precis detdär du skrev om kläder..
Herregud min son sitter i en rosa vagn!! Långhårig dessutom!
Sonen hade på sig en jättefin blommig body.. Då grannen vart konfunderad o undrade inte om jag hade önskade mig e son! ( Eftersom vi har sååå många döttrar..) Dvs varför klär jag han i en "tjej"body.. Nja tyckte jag.. Jag gillar blommor o färgglatt.. Då skrattar hon till och säger jadu det blir nog man av han också....öööö jaha?!?!!

Svar: Ja, det är märkligt vilken syn vissa har på detta med hur man klär sina barn. Bara för att man klär dem, i deras ögon, "tjejigt" (eller "killigt" också för den delen) så tror de att man inte är nöjd med vad man har.
Linda Ruina

2013-02-06 @ 09:12:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0